Namazda Esnemek Vesvese ve Gaflet

   Namazda esneyen kişi ağzını kapatmalı mı yoksa kapatmamalı mı? Kapatsa bir mahzuru var mıdır?
   Namazda esneyenin ağzını kapatması icap eder. Çünkü Resulüllah efendimiz buyurmuştur ki: “Biriniz namazda esnerse ağzını kapatsın. Çünkü şeytan ağzına girer” (Ahmed b. Hanbel, Müsned III/31, ayrıca bkz. Darimi, Müslim, Ebu Davud)
   Esnemeyi sağ elinin içi ile ağzını kapatarak savuşturmalıdır.
   Şeytan insanı namazında meşgul edebilmek ve namazını ifsad edebilmek için elinden geleni yapar. Olmadık şeyleri aklına hayaline getirmeye çalışır.
   Şayet namaz kılarken biraz dikkat edip, Allah’ın huzurunda olduğunuzu idrak etmeye çalışıyorsanız genellikle bu esnada bir esneme gelir. işte şayet kişi esneme sırasında boşvermiş bir şekilde tavır takınırsa Şeytan onun içine girmek ve vesvese vermek için yol bulur.
   Tam aksine kişi bunun da şuurunda olup eliyle ağzını kapatır ise şeytan vesvese vermek için yol bulamaz.
   Büyük bir ihtimal başka bir yol deneyecektir, biz de mücadeleye devam edeceğiz.
NAMAZDA VESVESEYE YENİLMEMEK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?
1- Namaza başlarken kalbi toparlamak. Namaza durmadan önce kendi kendimize karar alabiliriz. Şöyle ki: “Şimdi namaza duruyorsun, yaptığın veya yapacağın işi düşünmekle halledemezsin veya namazda bunu düşünmenin bir faydası yok” diyerek baştan kesip atmalı ve şeytanın bu hilesini boşa çıkarmalıdır.
2- Sureleri sesli okumak. Kendi duyacağımız kadar sesli okumak. Anca cemaatle kılarken bu şık iptal edilebilir. Çünkü yanımızdaki insan rahatsız olup huzuru bozulursa onun da vebaline girilmiş olur.
3- Nizami hareket etmek. Namazda rüku, secde gibi hareketleri emredildiği gibi tadili erkan ile yapmak. Yani iki secde arasında oturup 2 saniye kadar beklemek, rükudan kalkınca aynı şekilde beklemek. Tesbihatı yerinde yapmak. Secdedeki tesbihatı secdede tamamlamak gerekir. Kimisi 2 tane söyler üçüncüsünü doğrulurken tamamlar. Bu yanlıştır.
4- Hareketleri sert yapmak. Namazda gevşek bir duruş, oturuş, aklımızın fikrimizin başka yerlere kaymasına sebep olabilir. Otururken ve ayakta dik durmak, rükuda belin tam eğilmesi, secdede dirseklerin havada olması gereklidir. Mesela rükûdan kalkarken ayakkabının bağını bağlamışta kalkıyormuş gibi değil de bir kölenin sahibinin önünde doğruluyormuş gibi hareket etmek.
5- Elleri sıkı bağlayıp hafifçe bastırmak. Ayakta iken ellerimizi sıkı sıkıya bağlayıp karına hafifçe bastırırsak namazda olduğumuzun farkına varabiliriz.
6-  Gözleri secde yerinden ayırmamak: Gözler namazdaki huşunun en büyük sebeplerinden biridir. Yüzünü kaldırmaya cesaret bulamayan suçlu bir köle gibi gözlerimiz secde yerinde olmalı, sağ sola kaymamalıdır. Maalesef halkımızın çoğu bu konuda bilinçsiz hareket etmekte, duvarı seyredip halıdaki şekilleri çözmeye veya sağı solu kolaçan etmektedir.
7- Acele etmemek. Namazda acele eden insan ne yaptığının farkında değildir. Bir başlarken tekbir aldığını bir de çıkmak için selam verdiğini bilir. Aklının başka yere kayması bu halde çok kolaydır. namazını hızlı kılanlar hadisi şeriflerde “namaz hırsızı”, “hırsızların en şerlisi” olarak nitelendirilmiştir.
ACELE ETMEMEK İÇİN
   Namazda acele etmek iman zafiyeti olsa da bir çoğumuz günlük hayatın koşuşturmasında bu hataya düşmekteyiz. İnsan namazda acele edeceği zaman nefsine “Ey gafil! Bir sinema karşısında, bir dizi karşısında saatlerce put gibi oturuyorsun, boş lakırdılar yaparken, yemek yerken hiç acele etmiyorsun. Bir fatura ödemek için kuyrukta dakikalarca bekliyorsun.. Seni yaratan ve sağlık sıhhat veren Allah’ın, senin katında bunlar kadar değeri yok mu? Allah’a sen bu kadar mı değer veriyorsun.” gibi anlık mesajlarla çıkışmalı ve kendini toparlamalıdır.
   Eğer namazı hakkıyla kılarsak dünyada kötülüklerden alıkoyacak, kabirde arkadaş, mahşerde yoldaş olacaktır.  Allah rızası için namazlarımıza çeki düzen verelim.
www.ihvanlar.net

PAYLAŞ