Ayçiçek yağı fiyatları neden artıyor? İşte sebebi
170 bin ton ayçiçeği yağı üretimiyle öne çıkan Trakya Birlik ayçiçek yağı fiyatları üzerinde yaşanan zamlara ilişkin açıklama yaptı.
Ayçiçek yağı fiyatlarının zam üstüne zamlanmasına ayçiçek yağı üreticisi Trakya Birlik’ten açıklama geldi. Vatandaşın ekonomisine büyük darbe buran ayçiçek yağı fiyatları hakkında konuşan Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çelen, peş peşe zamlarla fiyatı 100 lirayı bulan ayçiçek yağı fiyatlarının artış nedeninin pandemi olduğunu savundu. Ayçiçek yağı fiyatı hakkında konuşan Hakan Çelen, enerji fiyatları, tarımda girdiler ve dolar kuru farkının da raflara yansıdığını belirtti. Çelen, Özellikle şubat-marttan sonra, yeni sezonun yaklaşmasıyla fiyatlarda geri çekilme olabileceğini düşünüyoruz. Bu 80-90 lira bandı seviyesinde oturacağını öngörebiliriz.” dedi.
AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI PANDEMİDEN BÜYÜK ETKİLENDİ
Türkiye’de 170 bin ton ayçiçeği yağı üretimiyle öne çıkan kurumlardan olan Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifler Birliği (Trakya Birlik) Genel Müdürü Hakan Çelen, mutfaklarının vazgeçilmez ana ürünlerinden olan ayçiçeği yağı fiyatındaki artışı değerlendirdi. 5 litresi 80- 100 lira arasında değişen sofralık ayçiçek yağının özellikle pandemi dönemindeki fiyat artışı büyük ölçüde etkilediğini söyledi.
TARIMSAL GİRDİLER AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARINI CİDDİ ETKİLEDİ
Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çelen “Üretim yapan ülkelerin, gıda-arz güvenliğini önceleyen politikalarıyla da geçtiğimiz 1-1,5 yıl içerisinde yüzde 100’ün üzerinde tüm tarımsal emtialarda ciddi fiyat artışları yaşadık. Bu süreçte dolar kurunun değerlenmesi ile beraber tarım ve gıda ürünlerinde fiyat artışlarını raflarda daha yoğun hisseder olduk. Ülkemizde aslında bu yıl sevindirici bir gelişme yaşadık. Tarihi, rekor seviyede 1 milyon 600 bin ton bir üretim yaşamamıza rağmen özellikle dünyadaki tarımsal girdiler, enerji, akaryakıt, doğal gaz ve gübre fiyatında yaşanan artışlar, çiftçi davranışlarında önemli değişikliklere neden oldu. Bu nedenle özellikle harmanın başından bu tarihe kadar yaklaşık yüzde 30-35’in üzerinde gerek yurt dışı, gerek yurt içi fiyatlarda yükseliş gerçekleşti. Buna paralel olarak yağın üretiminde kullandığımız tüm bileşenlerde çok ciddi fiyat artışlarıyla karşılaştık. Ham madde, ambalaj artışları gibi şeyler. Lojistik ve fiyatlama sorunlarıyla beraber bugün içinde bulunduğumuz tablo oluştu. Arz-talep dengesi yönüyle ülkemizde bir sıkıntımız yok ancak dünya fiyatlarının son derece artması, kurda yaşanan seviyeler bizi şu an raflarda 80- 90 lira bandına taşımış oldu.” ifadelerini kullandı.