Selam vermek hadisindeki büyük hikmet
Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) dün ne haber vermişse ve hangi konuda bize tavsiyeler buyurmuşsa o alanda yapılan çalışmalar neticesinde, haber verilen konularda onlarca mucizeler ortaya çıkmıştır.
Şimdi sizlerle sosyal hayatta yaşadığımız ve karşılaştığımız bir mucizeyi paylaşalım.
SELAM MUCİZESİ
Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurmuşlardır k
“Siz, iman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız. ” (Müslim, Îmân 93. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 131; Tirmizî, İsti’zân 1; İbni Mâce, Mukaddime 6, Edeb 11)
Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anhümâ şöyle dedi:
Bir adam, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e:
– İslâm’ın hangi özelliği daha hayırlıdır, diye sordu? Resûl-i Ekrem:
“Yemek yedirmen, tanıdığın ve tanımadığın herkese selâm vermendir” buyurdu. (Buhârî, Îmân 20; İsti’zân 9, 19; Müslim, Îmân 63. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 131; Nesâî, Îmân 12)
Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bizlere her zaman ve her yerde selamı yaymamızı, tanıdığımız tanımadığımız herkese selam vermemizi emrediyor. Peki neden?
Çünkü selam hem duadır hem de karşımızdaki insana “benden emin ol, benden sana zarar gelmez” demektir. Bir paroladır. Selamı alan kişi de aynı mesajı size vermiş olur.
Sahabe-i Kiram selamı o kadar önemserdi ki, iki kişi yolda giderken aralarına bir ağaç girse yan yana gelince tekrar selamlaşırlardı.
SELAM VERİYORSUN ALMIYOR
Büyük şehirlerin insan yığınıyla nehir gibi akan caddelerinde selam vermek ve almak zor. Ancak kişi mahallesinde veya sokaklarda, iş yerinde selam verebilir ve alabilir.
İşte selamın hikmeti insanın yaşadığı ortamlarda ortaya çıkmaktadır.
Bu gün din düşmanları, solcular, Kemalistler, ateistler vs. dinden uzak kişiler selam vermediği gibi verilen selamı da almamaktadırlar.
Bir çok kez tecrübe etmişizdir, komşularımızdan Müslüman olarak bildiğimiz soleğilimli vatandaşlara selam verdiğimizde yüzlerini çevirir ve ya burun bükerek selamı almazlar.
İşte bu gösteriyor ki, Allah’ın selamını ancak dine samimiyeti olan inanan insanlar alıyor. Selamı almayan ve halinden selama karşı bir tavır takınan insanların İslam’a karşı bir tavır içinde olduklarını böylelikle anlayabiliriz. Ve bu tavır bize o insan hakkında bir ön bilgi verebilir.
Elbette ki, bazı insanlar dalgın olabilir, o an işi olabilir. Biz verilen selamı almayan ve tavır sergileyen insanlardan bahsediyoruz.
Gerçekten de bu Peygamberimizin “selam” mucizesidir.
Selam bu manada bir şifre ve parola işlevi görüyor.
www.ihvanlar.net