Teravih Namazı Nasıl Kılınır?
Teravih namazı Ramazan ayına mahsus, yirmi rekâttan oluşan bir müekked sünnettir.
Hz.Peygamber (Sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz kılmış mıdır?
Hz.Peygamber (Sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz teravih namazını devamlı olarak kılmış, yalnızca farz namaz olarak kabul edilmesinden endişe duyarak bazen cemaatle kılmamıştır. Bu sebeple teravih namazını cemaatle kılmak, kifaye bir sünnettir. Bir mahallenin tüm halkı bu namazı evlerinde kılsalar, sünneti terk etmiş olacaklarından günahkâr olurlar.
Kaç rekâtta bir selam verilmelidir?
Teravih namazının her iki rekâtta bir selam verilerek kılınması daha faziletlidir. Dört rekâtta bir de selam verilebilir. Fakat sekiz, on, hatta yirmi rekâtta bir selam verilerek kılınması caiz olmakla birlikte mekruhtur.
Teravih namazının vakti
Yatsı namazının vaktidir ve yatsı namazından sonra kılınır. Vitir namazı, teravih namazından önce veya sonra kılınabilir. Fakat teravih namazı, yatsı namazından önce kılınamaz.
Cemaatle kılınan teravih namazına başlandıktan sonra bir kısmına yetişen bir kimse (mesbuk), önce yatsı namazının farzını tek başına kılar. Sonra yetiştiği rekâttan imama uyar. Teravih bitip vitir namazı da cemaatle kılındıktan sonra eksik kalan teravih rekâtlarını tamamlar ve isterse yatsının ilk ve son sünnetlerini kılar.
Cemaatle kılınması
Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz, teravih namazını sahabe-i kirama bazen -20- rekât, bazen de ümmetine farz olur endişesiyle daha az kıldırmışlar, gerisini: Siz evinizde kendiniz tamamlayınız, buyurmuşlardır.[1] Teravih namazının -20- rekât cemaatle kılınması, düzenli ve sürekli olarak Hz. Ömer (R.A.) devrinde başlamıştır. Eğer uygun mescit veya cami yoksa evlerde de cemaatle kılınabilir. İmama uymaya niyet edilir ve imam kıraati sesli okur. Kadının evinde kılması daha uygundur.
Yatsı namazına yetişemeyen bir kimse, yatsı namazını kılmadan teravih namazını kılamaz. Yatsı namazını cemaatle kılmayan imam ve topluluk, teravih namazını cemaatle kılamaz. Çünkü teravih, yatsı namazına bağlı olarak cemaatle kılınır ve bu yönüyle diğer nafile namazlardan farklıdır.
Teravih namazına niyet
Teravih namazına niyet ederken, teravihe veya gece namazına diye niyetlenmek daha uygundur. Sadece namaz veya nafile kılmaya niyet etmek de yeterli olur.
Teravih namazının hızlı kılınması
Teravih namazında kıraatte acele etmek, bu namazın diğer namazlardan daha uzun olması nedeniyle cemaati bıktırmamak ve azaltmamak amacıyla gelenek halini almıştır. Fakat hızlı okurken, kesinlikle âyet-i kerimelerin harfleri anlaşılır olmalı ve mahreçlere dikkat edilmelidir. Yoksa jet imam diye tabir edilen bir okumayla kılınan namazdan, yalnızca boşuna yorgunluk kazanılır.
Teravih vaktin yani Ramazan ayının sünnetidir
Oruç tutamayan veya tutmayan bir kimse, teravih namazını kılabilir. Çünkü teravih, oruç ile bağlantılı bir ibadet değildir. Teravih vaktin sünnetidir, orucun sünneti değildir.
Teravih namazının kazası
Teravih namazının kazası yoktur. İster cemaatle, ister tek başına kılınamayan bir teravih namazının kazası yoktur. Çünkü teravih namazı, özel vakti ile bağımlıdır.
[1] Bak. Buhari, el-Cemaa vel-İmame:52,No:698, 1/256
Mehmet Talu Hocaefendi