Bu ne şimdi? ABD’ye ödül gibi vergi indirimi

   Milli Gazete’nin haberi gündemi sasacak cinsten. Bir yandan iphone boykot edelim derken diğer yandan Amerika’ya kıyak sayılabilecek bir uygulama yapılıyor. İşte detaylar:

Tarımda en çok ithalatı ABD’den yapıyoruz… Tarım ürünlerinde kontenjan ve sıfır vergi uygulaması Resmi Gazete’de yayımlandı. “İthalatta Tarım Kontenjanında Sıfır Vergi” uygulaması en çok ABD’nin işine yaradı.

Artık, tarım ürünlerinde ABD vergi ödemeyecek. 14 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan “Bazı Tarım Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar” adlı kararnamede, Amerika’dan ithal edilen bazı tarım ürünlerine vergi uygulanmayacağı açıklandı. Her alanda ülkemize yaptırımlar uygulayan Amerika, ülkemize ihraç ettiği bazı tarım ürünlerinde vergi ödemeyecek. Cumhurbaşkanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan tarım kontenjanında sıfır vergi uygulanması beklenen bazı ürünler ise şöyle: Buğday, nohut, arpa, mısır ve pirinç olarak belirlendi.

 

BUĞDAY, NOHUT, ARPA, MISIR VE PİRİNÇ

Son dönemlerde Türkiye ve Amerika arasında resmen ekonomik savaş yaşanıyor. Hâl böyleyken, birçok tarım arazisinin yok edilme noktasına gelen ülkemiz, ABD’ye bağımlı olarak yaşamaya devam ediyor. Son yayımlanan tarım ürünleri kota kontenjanında ise ülkemize uygulanan yaptırımlara karşılık, Amerika’ya vergi uygulanmayacağı ortaya çıktı. Ekonomik olarak özgürlüğünü gün geçtikçe iyice kaybeden Türkiye, tarımda ise tamamen dışa bağımlılığını artırarak üretimde bitme noktasına geldi.

ABD’YE ÖDÜL GİBİ UYGULAMA

ABD’ye vergi uygulamama kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yanlış yürütülen tarım politikaları sonucu dışa bağımlılığımız her geçen gün giderek artıyor. Bu duruma bir örnek ise son zamanlarda ABD ile girdiğimiz ekonomik savaş sonucu her türlü durumda yaptırıma mahkûm edilen ülkemiz, karşılık olarak ise ABD’den ithal ettiği bazı ürünlerde sıfır vergi uygulayacağını açıkladı. Resmi gazetede yayımlanan sıfır vergi kontenjanı ürünler ise şu şekilde: Buğday, nohut, arpa, mısır ve pirincin ithalat kontenjanı 750 bin ton olarak belirlenerek, uygulanacak gümrük vergisinin ise sıfır olacağı resmiyet kazandı.

Kaynak: Millî Gazete

PAYLAŞ
Etiketler