Abdullah bin Revaha (Radıyallahu anh)

   Peygamber efendimizin Eshab-ı kiramı içinde en çok sevdiği şairlerinden. Mute Harbinde şehid düşenüçüncü kumandan. İsmi Abdullah, künyesi Ebu Muhammed olup, Hazrec kabilesinin, Beni Haris kolundan, Revaha bin Sa’lebe’nin oğludur. Annesi Kebşe binti Vakıd’dır. Medineli olup, doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 629 (H. 8) senesinde Mute Muharebesinde şehid düştü.
   Şairliğinin yanısıra çok etkileyici bir hitabet gücüne de sahib olan Abdullah bin Revaha, ikinci büyük Akabe biatında Müslüman oldu. Bedr, Uhud, Hendek ve Hayber muharebelerinde bulundu. Hendek Gazası sırasında Medine tarafına hendek kazılırken teşvik edici şiirler söyleyerek Eshab-ı kiramı coşturmuş, çalışmalarını hızlandırmıştı.
   627 (H. 6)de Hudeybiye Müsalahasına  (antlaşmasına) katılarak Biat-ı Rıdvanda bulundu. Resulullah efendimiz Hayber Seferinden önce dört kişilik bir seriyyenin kumandanı olarak Hayber’e gönderip; “Hayber’i gözetle, halkın arasına karış, ne konuştuklarını ve ne yapmak istediklerini öğren.” buyurdu. Bu vazifeden döndükten
sonra otuz kişilik bir heyetin başkanı olarak Hayber’e elçi gönderildi.
   Hayber’in fethinde Resul-i ekremin maiyyetinde bulundu, fetihten sonra da Hayber mahsulünün ortakçı Yahudiler ile bölüşülmesinde yetkili kılındı. Hudeybiye Müsalahasının (antlaşmasının) imzalandığı yıl yapılamayan ve “Umretü’l – Kaza” olarak bilinen umreyi yapmak üzere Mekke’ye gitti. Umre süresince Peygamber efendimizin Kusva adlı devesinin yularını tutmuştu. Mekke’ye girişte İslamiyeti ve Peygamberimizi medh edici (övücü), kafirleri zemmedici (kötüleyici) şiirler okudu. Hazret-i Ömer; “Ey İbn-i Revaha! Sen, Resulullah’ın (sallallahü aleyhi ve sellem) önünde ve Harem-i şerifte nasıl şiir okuyabiliyorsun?” deyince, Peygamber efendimiz; “Ya Ömer! Ona mani olma. Allahü tealaya yemin ederim ki, onun sözleri, bu Kureyş müşriklerine ok yağdırmaktan daha çabuk, daha çok tesirlidir. Ey İbn-i Revaha devam et!” buyurdu.
   Peygamber efendimiz biraz sonra hazret-i Abdullah bin Revaha’ya; “Allahü tealadan başka ilah yoktur! Bir olan O’dur! Bu kuluna yardım eden O’dur! Askerlerini güçlendiren O’dur! Toplanmış olan kabileleri, bozguna uğratan da yalnız O’dur, de!” buyurdu.
   Abdullah bin Revaha 629 (H. 8)da Mute Savaşına da katıldı. Peygamber efendimiz bu savaşa giden ordunun başına Zeyd bin Harise’yi (radıyallahü anh) kumandan tayin etti. Zeyd bin Harise şehid olursa yerine Cafer bin Ebi Talib’in (radıyallahü anh) geçmesini, o da şehid düşmesi halinde Abdullah bin Revaha’nın (radıyallahü anh) kumandayı almasını emretti. Bizans İmparatoru Heraklius’un yüz bin kişilik ordusuyla, üç bin kişilik İslam ordusu Mute mevkiinde karşılaştılar. Abdullah bin Revaha mücahidleri gazaya teşvik edici çok güzel şiirler söyledi. Muharebe esnasında Zeyd bin Harise’nin ve onun arkasından da Cafer bin Ebi Talib’in şehid düşmesinden sonra sancağı ve kumandayı eline alan Abdullah bin Revaha da şehid oldu. Ondan sonra da Halid bin Velid (radıyallahü anh) kumandayı ele aldı
   İslam dininin emirlerine son derece bağlı olan Abdullah bin Revaha dünya malına ve rütbesine kıymet vermezdi. Allahü tealaya ibadet etmekte ve Peygamber efendimizin emirlerini ne pahasına olursa olsun yerine getirmekte eşine az rastlanırdı. Bütün savaşlarda bulunan Abdullah bin Revaha, Resulullah’ın (sallallahü aleyhi ve sellem) vahiy katiplerindendi. 
   Şairlikteki kudreti herkes tarafından bilinir ve takdir edilirdi. Resulullah efendimiz de onun şiirlerini çok beğenir, bunların düşmana ok atmaktan daha tesirli olduğunu beyan ederdi. Onun hakkında; “Cenab-ı Hak, Abdullah bin Revaha’ya rahmet eylesin. Melaike (melekler) onun meclisiyle iftihar ederlerdi (öğünürlerdi).” buyurmuştu. Şiirleri, Divanu Abdullah bin Revaha ve Dirase fi Siretihi ve Şi’rihi adıyla yayınlanmıştır.

PAYLAŞ