dinimizislam.com sitesinin yanlış ev ve faiz fetvası
Sual: Banka kredisi ile ev ve araba almak caiz midir?
CEVAP
Zaruret olmasa da, ev nafakadan olduğu için, evi olmayanın kredi ile ev alması caiz olur, fakat zaruretsiz, araba veya ticaret için, kredi çekmemelidir. Dosya masrafı diye bir miktar para alınarak, faizsiz kredi veriliyorsa, böyle verilen krediyi de almak caiz olur.
Faizle kredi çekmek
Sual: Ev ve yiyecek gibi nafakaya dâhil olan şeyler için hariç, zaruretsiz kredi çekip faiz ödemek caiz olmuyor. Nafakaya dâhil olmayanların caiz olması için bir yol, bir çare yok mudur?
CEVAP
Zaruret olunca faizle de kredi çekmek caiz olur,
http://m.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=2997
Dinimizislam.com sitesinde böyle bir fetva verilmiş… Bu yanlışlığı düzeltme adına doğru cevap nedir?
EVİN ZARURİ OLMASI NE DEMEKTİR?
“Bir kişinin evi yoksa, arabası yoksa faizli krediyle ev, araba alabilir. Ev-araba zarurettir. Zaruret halinde faiz alıp vermek helal olur.” görüşü son derece hatalıdır.
Çünkü burada zaruret konusu yanlış yorumlanmaktadır.
Zaruret olan şey, kişinin barınmasıdır. Yani zaruret, ev sahibi olmak değildir.
Yine zaruret olan şey, bir yere yürüme gücüyle gidilemeyecekse, binek ihtiyacının giderilmesidir. Bugün İstanbul’u düşünecek olursak, insanların bu ihtiyaçlarını toplu taşıma araçlarıyla gidermeleri çok mümkündür.
Kişi ne zaman faizli kredi ile ev alabilir? Mesela İstanbul örneğini verelim. Kişi eğer İstanbul’da bir tane bile kiralık ev bulamaz, dolayısıyla barınma imkânına sahip olamazsa, bu halde zaruretten ötürü faizli krediyle ev alması caiz olur.
Kişi ne zaman faizli kredi ile araba alır? Kişinin devamlı olarak belli bir mesafe seyahat etmesi gerekiyor. Ve seyahat edecek otobüs, minibüs, metro gibi bir vasıtaya da gerçekten binme imkanı yok. Dikkat edin, bu vasıtalar kalabalık oluyor, yoğunluk oluyor, bekleme-sıkışıklık oluyor gibi bahaneler geçerli değildir. Hiçbir vasıta yoksa. Bu durumda kişinin binek ihtiyacını giderebilmesi için faizli kredi kullanarak araba alması caiz olur.
DOSYA MASRAFI FAİZ OLMUYOR MU?
Bankalar kar amaçlı kuruluşlardır. Bankaların en temel kazancı da faiz geliridir. Bu nedenle banka kredilerine faizsiz de olsa son derece temkinli yaklaşmak gerekir.
Bankalar istihbarat masrafı, komisyon bedeli, sigorta masrafı, ekspertiz masrafı, dosya masrafı gibi çeşitli gerekçelerle müşteriye masraf yansıtmaktadırlar. Bu masrafların neler olduğu ve hangi gerekçelerle alındığı önemlidir. Mesela ortada bir hizmet varsa, banka komisyon adıyla bu hizmetin karşılığını talep edebilir. Fakat ortada böyle bir hizmet veya masraf yoksa, bu istenilen fazlalık faiz yerine alındığından adının ne olduğu önemli değildir, bu faizdir.
Zaten bankanın faizsiz dosya masraflı kredi teklifi ile dosya masrafsız faizli kredi teklifini karşılaştıracak olursanız, sonuç rakamın hemen hemen aynı olduğu görülecektir.
Bütün bunlar bir yana Müslüman olarak, faiz hassasiyetimizi asla kaybetmemeliyiz. Veda hutbesi bize okunmamış mıydı?
“Faizin her çeşidi kaldırılmıştır, ayaklarımın altındadır.”
Soralım o halde: Bankalar bu faizsiz krediyi niye veriyorlar? Kazançları olmasa bu krediyi kullandırırlar mı?
www.ihvanlar.net