Musul Mücadelesi

Savaş MusuldaMusul, önceki geceden itibaren ABD ve Fransa’nın ortaklaşa bombardımanı altındayken Türkiye ise “masadaki plan”ın dışında tutulmaya çalışılıyor. Irak Başbakanı İbadi’nin Türkiye karşıtı açıklamaları, PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’nin koalisyon güçlerine dâhil edilmesi gibi ayak oyunlarıyla Türkiye’yi dışlayan emperyal güçlerin amacı net; “Petrolü yalnız içmek”…

SEVKİYATLAR HIZLANDI

Irak Kürt yönetimine bağlı Peşmergelerin de Erbil ve Süleymaniye’den Musul bölgesine sevkiyatı sürüyor.

3 AŞAMALI OPERASYON

Birinci aşama Musul’un etrafının sarılması, bu süreç tamamlandı. İkinci aşama, askeri yığınağı arttırma ve çemberi daraltma harekatı. Havadan başlayan bombalama ve topçu birliklerinin atışı ikinci aşamaya geçildiğini gösteriyor. Üçüncü aşamada ise asıl büyük operasyon başlayacak. Birlikler karadan Musul’a girecek.

MUSUL, KARA BULUTLAR ALTINDA ÇEMBER DARALIYOR…

Koalisyon güçlerinin Musul’un doğusundaki DEAŞ mevzilerini bombaladığı belirtilirken, DEAŞ’ın buna petrol kuyularını yakarak cevap verdiği ifade ediliyor. Böylece kent üzerinde kalın bir duman tabakası oluşturularak topçu atışlarından ve hava saldırılarından korunmaya çalıştıkları bildiriliyor.

ABD BOMBALIYOR

ABD ordusuna bağlı topçu birlikleri, DEAŞ hedeflerini vurmaya başladı. Bütün bu gelişmeler yaşanırken  ABD, Musul operasyonunun Bağdat’tan resmi açıklama geldiğinde başlayacağını duyurdu. Başika dağında konuşlanan ABD topçu birlikleri Musul kent merkezinden yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunuyor. Bölgede “Ninova Bekçileri”ni eğiten Türk askerleri de bulunuyor.
Fransız ve Amerikan uçakları, Musul’un doğu bölgelerini vurdu. DAEŞ terör örgütü ise Musul’un çevresine kazdıkları hendeklerin içerisinde ham petrol dökerek ateşe verdi. Böylece kent üzerinde kalın bir sis tabakası oluşturularak topçu atışlarından ve hava saldırılarından korunmaya çalıştıkları bildirildi. Pentagon, ise Musul’a yönelik operasyonun henüz topyekün başlamadığını öne sürdü. Pentagon yetkilisi, “Topyekün saldırı henüz başlamadı” ifadesini kullandı. Yetkili, operasyonun kısmen de olsa başlayıp başlamadığını ise “Bunu size teyit edemem” şeklinde yanıtladı.
Musul kent merkezindeki yaklaşık 20 km mesafede yer alan Başika Cephesi’ndeki Peşmerge Komutanı Ömer Hüseyin, “Başika’da konuşlanan ABD’li askerler, bölgeye geldikten sonra ilk defa DEAŞ hedeflerini obüs atışlarıyla vurdu” ifadelerini kullandı. ABD’ye ait topçu birliklerin kısa bir süre önce Başika Cephesi’nde kamp kurduğunu hatırlatan Hüseyin, “ABD’li askerler, obüs atışlarıya kent merkezine yakın hedefleri vurmaya devam edecek” dedi. Söz konusu bölgede “Ninova Bekçileri”ni eğiten Türk askerleri de bulunuyor.
Diğer yandan Irak ordusunun da Şii milislerle birlikte bölgeye intikali halen devam ediyor. Musul’un güneydoğusunda mevzilenmiş durumda.

PEŞMERGE MUSUL’UN ETRAFINDA KONUŞLANIYOR

Musul operasyonlarına katılacak olan Peşmergeler, kentin çevresinde konuşlanmaya başladı. Havadan başlatılan operasyonlar devam ederken akşama doğru Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Peşmerge güçleri Kerkük’ten harekete geçirdiği birliklerini Musul’un çevresine konuşlandırmaya başladı. Operasyonun kara ayağına katılacak olan Peşmergeler konuşlandıkları bölgede hazırlıklara başladı. Peşmerge’yle birlikte Irak ordusuna ait birlikler de yerlerini alıyor.
Peşmergelerin lideri Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de önceki gün yaptığı açıklamada başlatılan operasyona hazır olduklarını duyurmuştu.

İLAVE 500 İŞGALCİ ASKER GİDİYOR

ABD, Musul operasyonu için Irak’a 500 işgalci askerin daha gönderileceğini açıkladı. Kansas’ta konuşlanan 500 askerin Musul operasyonu öncesinde Irak güçlerini eğitim ve taktik açısından hazırlamak için Irak’a gönderileceği bildirildi. ABD ordusundan yapılan açıklamada “Hem Fırat hem de Dicle vadilerinde DAEŞ’e karşı operasyonlar planlayan ve bunları hayata geçiren Irak güvenlik güçlerinin eğitimine yardımcı olacağız” denildi.

PAYLAŞ
Etiketler