İBB Şehir Tiyatrosunda Abdülhamid Han'a hakaret

Hadsizlik sahnesiOsmanlı döneminde kurulan ve yüz yıllık geçmişi olan İBB Şehir Tiyatroları’nın sahneye koyduğu Fehim Paşa Konağı adlı tiyatro oyununun tanıtım yazısında ve oyunda, Abdülhamid Han zorbalıkla itham ediliyor. Sürekli sanat yönetmeni değiştirilen tiyatroda, bugüne kadar bu zihniyet değişmedi.
Zorbalık iftirası
Turgut Özakman’ın yazdığı ve yönetmenliğini Kemal Kocatürk’ün yaptığı, Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen Fehim Paşa Konağı adlı oyunun internet sitesindeki tanıtım yazısında, cennetmekân Abdülhamid Han zorbalıkla itham ediliyor. Tiyatro oyununun tanıtım yazısında, “Fehim Paşa Konağı 1908 yılında, 2. Meşrutiyet’in arifesinde, Abdülhamit’in ‘İstibdadı’nın (zorbalık) son dönemlerinde geçer” ibareleri yer alıyor. İnsanımız, sürekli ecdadımıza hakaret eden bu tür dizi, film ve tiyatrolara bir dur denilmesini bekliyor.
ABDULHAMİD HAN’A AĞIR İTHAMLAR VAR
Oyunun içinde de Sultan Abdülhamid Han’a ve dönemine hakarete varan konuşmalar geçiyor. Oyunun anlatıcısı ve aynı zamanda Pertev Bey karakterini oynayan oyuncu, oyunu anlatırken, Abdülhamid’i umursamaz biri olarak  lanse ediyor.  Oyunda Yıldız Sarayı da küf kokan saray olarak nitelendiriliyor.
Sürekli Fehim Paşa üzerinden Abdülhamid Han dönemini, zorbalık dönemi olarak itham eden oyunda Fehim Paşa ve hanımı arasında geçen diyalogta ise Abdülhamid Han kuşkucu biri olarak gösteriliyor. Oyun sonunda da söylenen marşta “Mazlumların feryadı mahvetti İstibdadı…. yaşasın Hürriyet” sloganlarıyla Abdülhamid Han devri yeriliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İBB Şehir Tiyatrosu, eski adıyla Darulbe-dayi’den Abdülhamid Han’a ağır hakaret. Osmanlı döneminde kurulan ve yüz yıllık geçmişi olan İBB Şehir Tiyatroları’nın sahneye koyduğu Fehim Paşa Konağı adlı tiyatro oyununun tanıtım yazısında Abdülhamid Han zorbalıkla itham ediliyor. Sürekli sanat yönetmeni değiştirilen tiyatroda, bugüne kadar bu zihniyet değişmedi.
OYUNDA ECDADIMIZA HAKARET EDİLİYOR
 
Turgut Özakman’ın yazdığı ve yönetmenliğini Kemal Kocatürk’ün yaptığı, Şehir Tiyatroları’nda sahneye konmaya başlanan Fehim Paşa Konağı adlı oyunun internet sitesindeki tanıtım yazısında Cennet mekân Abdülhamid Han zorbalıkla itham ediliyor. Tiyatro oyununun tanıtım yazısında “Fehim Paşa Konağı 1908 yılında, 2. Meşrutiyetin arifesinde, Abdülhamit’in ‘İstibdadı’nın (zorbalık) son dönemlerinde geçer” ibareleri yer alıyor. İnsanımız, sürekli ecdadımıza hakaret eden bu tür dizi, film ve tiyatrolardan el-aman etmiş durumda.
OSMANLI DÖNEMİNDE KURULDU
İstanbul Büyükşehir Şehir Tiyatroları, eski adıyla Darülbedayi, 27 Ekim 1914 tarihinde İstanbul Belediyesi bünyesinde konservatuvar olarak açıldıktan sonra okul hüviyetinden çıkıp bir tiyatro topluluğuna dönüşen; halen İstanbul Şehir Tiyatroları adıyla varlığını sürdüren sanat kurumu. Osmanlı İmparatorluğu’nda kurulan ilk konservatuvardır. 1931 yılında resmen İstanbul Belediyesi’ne bağlanan kurum, 1934 yılından sonra İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları adını aldı.
OYUNUN İÇİNDE DE ABDULHAMİD HAN’A HAKARETLER VAR
Oyunun içinde de Sultan Abdülhamid Han’a ve dönemine hakarete varan konuşmalar geçiyor. Oyunun anlatıcısı ve aynı zamanda Pertev Bey karakterini oynayan oyuncu oyunu anlatırken, Abdülhamid’i umursamaz, uzanmış kitap okuyor izlenimi veriliyor.  Oyunda Yıldız Sarayı da küf kokan saray olarak nitelendiriliyor. Sürekli Fehim Paşa üzerinden üstü örtülü bir şekilde Abdülhamid han dönemi zorbalıkla itham edilen oyunda Fehim Paşa ve hanımı arasında geçen diyalogda Abdülhamid Han kuşkucu biri olarak lanse ediliyor. Oyun sonunda da söylenen marşta “mazlumların feryadı mahvetti İstibdadı….yaşasın hürriyet” sloganlarıyla Abdülhamid han devri yeriliyor.
ŞEHİR TİYATROLARI YILLARDIR TARTIŞILIYOR
Daha önce de sahneye koyduğu erotik, gayri ahlaki ve tartışmalı oyunlarla birçok kez tartışma konusu olan İstanbul Şehir Tiyatroları bazı kesimlerin tekelinden bir türlü kurtulamadı. Sürekli yönetimin değiştiği ve sanat yönetmenleriyle de sürekli gündemde olan İstanbul Şehir Tiyatroları’na Erhan Yazıcıoğlu’nun istifa etmesinin ardından geçtiğimiz haftalarda Süha Uygur getirildi. Daha önce de Ayşenil Şamlıoğlu istifa etmiş yerine Hilmi Zafer Şahin getirilmişti. Kısa süre sonra Şahin de istifa etmiş, yerine Erhan Yazıcıoğlu gelmişti. Son olarak Yazıcıoğlu da istifa etti ve geçtiğimiz haftalarda Süha Uygur İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni oldu. Kamuoyu, göreve yeni başlayan Süha Uygur’dan Abdülhamid Han’a yapılan bu hakareti düzeltmesini bekliyor.

PAYLAŞ