Hamilelik ve anneliğin fazileti
Yüce Allah buyuruyor:
Biz insana, annesine ve babasına iyilik (itaat) etmesini tavsiye ettik. Annesi onu (karnında) zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu. (Ahkaf – 15)
Bir anne adayı için gebelik sorunlarına katlanmak ve doğum yapmak, fiziksel, psikolojik ve ruhsal açıdan gerçekten güç ve zahmetli olduğundan Yüce Allah, “Annesi onu (karnında) zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu” buyuruyor ve inancı ne olursa olsun bütün insanlara annelerine ve babalarına iyilik (itaat) etmelerini tavsiye ediyor.
Kadın ve erkek üreme hücrelerinin döllenip ana rahmine yerleşmesi ile gebelik dönemi ve kadında gebelikle ilgili bazı sorunlar ortaya çıkmaya başlar.
Genelde hamile kadınların çoğunda, bulantı, kusma, yemek kokusu ve aş ermesi gibi olumsuzluklar ortaya çıkar ve ilaç alınmasa da, zamanla bunlar kendiliğinden ortadan kalkar.
Bulantı çoğunlukla sabahları aç karnına daha fazla olduğundan, hamile kadınlar uyanınca yatağında biraz istirahat etmeli ve kalkınca sulu gıda yerine kızarmış ekmek, galeta, kraker ve tuzlu bisküvi gibi kuru gıdalar almalıdır.
Hamile kadınlar halsizlik, bitkinlik, fazla uyuma, göğüslerde şişkinlik, kızarıklık, hafif ağrılar ve rahmin büyümesi ile idrar torbası üzerinde oluşturduğu baskıdan dolayı sık idrara çıkma gibi fiziksel ve psikolojik farklılıkları doğal karşılamalı ve paniğe kapılıp moralini bozmamalıdır.
Özellikle içe kapanık, aşırı duyarlı ve hassas yapılı kadınlar, her çeşit evhamdan, karamsarlıktan kaçınmalı ve psikolojik açıdan ruhsal sağlığını korumaya özen göstermelidir.
Anne adaylarına tavsiyeler
Sağlıklı, sevimli ve iyi huylu evlât sahibi olmak isteyen anne adayları, öncelikle yedikleri gıdalara dikkat etmelidir. Başta alkol, uyuşturucu ve sigara olmak üzere her çeşit haram yiyecek, içecek ve katkı maddeleri içeren gıdalardan titizlikle sakınmalı ve sigara içilen yerlerden de uzak durmalıdır.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Ayva yemek, kalp sıkıntılarını (gönül darlığını) giderir ve kalbi güçlendirir. (Deylemî)
Gebelik döneminde bol bol ayva yiyen kadınların, psikolojik sorunları hafifler, gönülleri rahatlar ve kalpleri güçlenir. Ayrıca,
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Hamile kadın ayva yerse, çocuğu güzel (ve sağlıklı) olur. (Menâvî)
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Hamile olan kadınlarınıza hurma yedirin. Çünkü hamile iken (bol bol) hurma yiyen kadınların çocukları halîm (yumuşak huylu) olur. (Râmûzül-Ehâdis)
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Halanız olan hurmaya saygı yapınız. Çünkü o, babanız Âdem’in arta kalan toprağından yaratıldı. Allah katında İmran kızı Meryem’in altında doğum yaptığı ağaçtan (hurma ağacından) daha değerli bir ağaç yoktur. Kadınlarınız doğum yaptığı zaman onlara taze hurma yedirin.
Eğer taze hurma yoksa, kuru hurma yedirin. (Ebû Ya’lâ – Ebû Nuaym)
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Sizden biriniz eşi ile cinsel ilişkide bulunacağı zaman, “Bismillah, Allahümme cennibne’ş-şeytâne ve cennibi’ş-şeytâne mâ razektena” der ve bu ilişkiden bir çocuğun olması takdir olunmuşsa, o çocuğa şeytan (ve cinler) zarar veremez. (Buhârî – Müslim – Ebû Dâvûd – Tirmizî – Nesâî)
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Bir kadın gebe kaldığı zaman, gündüzleri oruç tutmuş, geceleri namaz kılmış ve Allah yolunda cihad etmiş gibi ona sevab yazılır. Doğum sancısı çekerken aldığı sevabı hiç kimse bilemez. Doğumdan sonra da çocuğunu her emzirdiğinde, bir hayat kurtarmış gibi sevap alır. (Râmûzül-Ehâdis)
Annelere ve babalara önemli bir uyarı!
Gebelik müddetinde, doğum esnasında ve doğumdan sonra bin bir zahmetle yetiştirdiğimiz yavrularımızın o korkunç cehennemde cayır cayır yanmasını istemiyorsak, dînî eğitim ve dînî yaşantılarına öncelik verelim ve onları Yüce Allah’ın emirleri doğrultusunda yetiştirmeye çalışalım!…
www.ihvanlar.net – Ahmet Tomor Hocaefendi