Sağdan başlamanın ve sağ eli kullanmanın önemi
Yüce Allah buyuruyor:
Mahşerde) kitabı sağ tarafından verilen der ki: “Alın, kitabımı okuyun!” (Hâkka, 19 )
Dünyada sevapları yazan melek sağımızda ve günahları yazan melek solumuzda olduğu gibi mahşerde de sevabı çok olanların kitabı sağından ve günahı çok olanların kitabı solundan verilecek.
Kitabı sağ eline verilenler dostlarına, “Alın, kitabımı okuyun!” Diye sevinirken, kitabı sol eline verilenler de, “Ah! Keşke bana kitabım verilmeseydi, hesabımın ne olduğunu bilmeseydim!” (Hâkka, 25-26) diye kahrolup, pişmanlıktan kendini kınayacak. Sevapları yazan meleklerin sağda ve sevapları çok olanların kitaplarının sağdan verilmesi, hiç kuşkusuz sağ tarafın daha kutsal ve daha mübârek olduğunun kanıtıdır.
Âişe radıyallahu anhâ diyor ki:
Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve sellem) temizlenmeye, (saçını, sakalını) taranmaya ve ayakkabısını giymeye kadar her işe sağdan başlamayı severdi. (Buhârî-Müslim-Ebû Dâvûd-Nesâî-Tirmizî-İbni Mâce)
Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve sellem) temizlenirken yani abdest, gusül alırken, saçını, sakalını tararken, misvak kullanırken (dişlerini fırçalarken), elbiselerini, çoraplarını ve ayakkabılarını giyerken sağdan başlamayı sevdiği ve sağdan başladığı için her çeşit hayırlı işlere sağdan başlamak ve bir toplumda sağda bulunanlara öncelik hakkı tanımak sünnettir.
Atalarımız da sağ elleri ile verir, sağ elleri ile alır, sağ yanlarına yatar ve işi ters giden yakınlarına, “Sol tarafından mı kalktın?” diye sitem ederlerdi.
Âişe radıyallahu anhâ diyor ki:
Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve sellem) sağ elini temizlik ve yemek için, sol elini de tuvalet ve (burun temizliği gibi) benzeri işler için kullanırdı. (Ebû Dâvûd)
Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve sellem) buyuruyor:
Bir şey giydiğiniz ve abdest aldığınız zaman sağ tarafınızdan başlayınız. (Ebû Dâvûd-Tirmizî)
Kilot, şalvar, etek, pantolon, gömlek, ceket, pardesü, çorap ve ayakkabı gibi bir şeyleri giyerken ve abdest, gusül, teyemmüm alırken, önce sağ taraftan başlamak sünnettir.
Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve sellem) buyuruyor: Sizden biriniz ayakkabısını giyeceği zaman önce sağ ayağından ve ayakkabısını çıkaracağı zaman da önce sol ayağından başlasın. Böylece, sağ ayak ilk önce giyilen ve en sonra çıkarılan ayak olsun. (Buhârî- Müslim-Tirmizî-İbni Mâce-Ebû Dâvûd)
İster ayakkabı, ister çorap ve ister başka tür giysiler olsun, her şeyi giyerken sağdan başlamak ve çıkarırken de soldan başlamak sünnet olduğu gibi, Cami, mescid, Kur’an kursu ve türbe gibi yerlere girerken de, sağ ayakla girmek ve sağ ayak içeride olduğu halde dışarıya sol ayakla çıkmak da sünnettir.
Tuvalet, banyo, içkili lokanta, gazino, banka ve çalgılı düğün salonları gibi yerlere de, sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmak sünnettir.
Enes radıyallahu anhü diyor ki:
Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve sellem) (Müzdelife’den) Mina’ya gelince hemen cemreye (şeytan taşlama yerine) gitti ve taşları attı. Sonra Mina’daki menzile (kurban kesme) yerine gidip kurbanını kesti. Daha sonra berbere (Ma’mer İbni Abdullah’a) önce başının sağ tarafını, sonra sol tarafını göstererek: “Buralardan al!” buyurdu. Sonra saçlarını insanlara dağıttı. (Buhârî-
Müslim-Ebû Dâvûd)
Belirli her konuda sağdan başlamayı seven Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve sellem), Veda haccı dönüşünde Mina’da tıraş olacağı zaman da, önce mübârek yüzünü Kâbe’ye dönmüş ve sonra berberi Ma’mer İbni Abdullah’a: Başının önce sağ, sonra sol tarafını tıraş etmesini söylemiş ve vefâkâr sahâbelerine hatıra olarak mübârek saçlarını dağıtmış.
Ömer İbni Ebû Seleme radıyallahu anhüma diyor ki:
Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve sellem) (yemek yerken) bana dedi ki:
“Besmele çek! Sağ elinle ye! Hem de önünden ye!” (Buhârî-Müslim-İbni Mâce-Tirmizî)
Ahmet Tomor Hocaefendi – www.ihvanlar.net
–TIRNAKLAR NASIL KESİLİR–