Faiz Lobisine gidecek parayla neler yapılır

Açıklanan 2014 yılı bütçesinde faiz lobisine verilecek 52 milyar TL parayla vatandaşa her ay 684 TL maaş verilebilir…Lobiye aktarılacak parayla ayrıca her üniversite öğrencisine aylık 12 bin TL bursun yanı sıra, bu parayla ayrıca 11,5 tane de yapımına yeni başlanan boğaz köprüsü yapılabilir…

Faiz lobisine 2014 yılında aktarılacak 52 milyar TL ile Türkiye, öyle şeyler yapabilir ki. İşte rakamlar:

Her vatandaşa her ay 684 TL maaş

Her üniversite öğrencisine 12 bin TL burs

Bu parayla ayrıca 11 adet boğaz köprüsü

 AHMET AÇIKAY ANKARA /

Türkiye’nin en büyük sorunlarını başında olan faiz borcu yıllardır artarak devam ediyor. Her yıl bütçenin büyük bir bölümünün aktarıldığı bu kan emici lobi, doğmamış çocukları dahi kendisine köle yapıyor. Ancak önümüzdeki yıl sadece faiz lobisine verilecek 52 milyar TL, vatandaşa verildiği zaman 76 milyonun her birine 684 TL maaş verilebilir.

GEÇEN YILIN EĞİTİM BÜTÇESİNDEN FAZLA

2014 yılının bütçesi için bir aylık maraton başladı. Bu yıl 50 milyar TL’nin üzerinde faiz lobisine ödenen para önümüzdeki yıl da artarak devam edecek. Hükümet’in açıkladığı bütçe rakamlarına göre 2014 yılında toplamda 52 milyar TL hükümetin sözde yakındığı bu kan emici lobiye aktarılacak. Milletin sırtına yüklenerek, oluşturulan bütçe kalemlerinde faiz lobisine aktarılan kaynak geçen yılın eğitim bütçesinden bile fazla. Geçen yıl 47.5 milyar TL aktarılan eğitim bütçesinin üzerinde bir rakam gelecek yıl bu lobiye aktarılacak.

HER VATANDAŞA 684 TL MAAŞ!

Gezi Parkı olayları sonrası hükümet kanadının sürekli yakındığı sözde eleştirileri, açıklanan bütçe rakamları ile ters düştü. Hükümet, faiz lobisinden yakınırken, lobiye aktarılacak para yine Başbakan Erdoğan’ın sözlerinde kaldı. 2014 yılında toplam 403 milyar TL’lik bütçe gelirlerinin 8/1 oranında bir para olan 52 milyar TL bu lobiye verilecek. Açıklanan rakamlar dikkate alındığında, 76 milyonluk nüfusa sahip Türkiye’de her vatandaşa her ay 684 TL maaş verilebilir. Bu rakamlar dikkate alınınca lobiye aktarılacak paranın büyüklüğü bir kez daha gözler önüne seriliyor.

HER ÖĞRENCİYE 12 BİN TL BURS PARASI!

YÖK’ün rakamlarına göre Türkiye’de bulunan 170 üniversitede toplamda 4 milyon 300 bin öğrenci bulunuyor. Faiz lobisine aktarılacak kaynakla her üniversite öğrencisine de ayda 12 bin TL’nin üzerinde burs verilebilir.  Ancak bu para her yıl olduğu gibi önümüzdeki yıl da kan emici lobinin cebine inecek.

11 TANE BOĞAZ KÖPRÜSÜ YAPILABİLİR

İstanbul’un Fethi’nin yıldönümünde geçtiğimiz 29 Mayıs günü temeli atılan ve açıklanan Yavuz Sultan Selim ismi ile tartışmalara neden olan 3’üncü boğaz köprüsünün maliyeti de faiz lobisine ödenecek tutarın yanında dağın yanındaki fare gibi. Çünkü boğaz köprüsünün toplam maliyeti 4.5 milyar TL. Yani önümüzdeki yıl kan emici lobiye aktarılacak 52 milyar TL ile 11 adet boğaz köprüsü inşa edilebilir.

İŞTE BÜTÇE RAKAMLARI

403.2 milyar TL olarak belirlenen 2014 bütçesinin 348.4 milyar TL’si vergi olarak milletin sırtına yüklenirken, vergi dışı kalemlerin bütçedeki payı ise sadece 54.8 milyar TL olarak açıklandı.2013 yılı için 50 milyar TL faiz lobisine kaynak aktaran hükümet 2014 yılı bütçesinde de ülkenin kanını emen bu lobiye 52 milyar TL kaynak aktaracak.

Milli Gazete

PAYLAŞ
Etiketler