Vekaletle kurban, Kurban vekaleti nasıl verilir
Kurbanı başkasına kestirecek olanın, “Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim” demesi ve kalbiyle de niyet etmesi gerekir. Bir kimse Kurbanı başkasına aldıracaksa, kurbanı alacak kimse de başkasına kestirecekse, kurbanın sahibi ikinci şahsa “Bayram kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve kestirmeye seni umumi vekil ettim” der. Vekalet kısaca, “Kurban işimi halletmek için seni umumi vekil ettim” şeklinde de olabilir.
Her sene kurbanımı bir vakfa kesilmesi için veriyorum. Vekaleti kurban parasını verirken dille telaffuz etmem gerekir mi yoksa niyet olarak yeterli midir?
Vekâlet tek taraflı olmayıp karşılıklı olduğu yani icap ve kabule dayandığı için kişinin sadece vekâlete niyet etmesi yeterli değildir. Bunu karşı tarafa söylemesi, bu iradesini (sözlü-yazılı-direkt-aracıyla) karşı tarafa iletmesi ve karşı tarafça kabul olunması gerekir.
Kurban kesen kişi ortaklara vekaleti kendisine verip vermediğini sormadan hayvanı kurban etti. Ortakların bir kısmı kurbanın başında iken bir kısmı yok idi. Bu durumda kurban sahih olmuş mudur?
Ortaklar buna yani o kimsenin kurbanı adlarına kesmesine razı olurlarsa, kurban sahihtir. Aksi takdirde, kurban geçersiz olur.