DİYANET, CAMİLERİ KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YIKACAK

   Bildiğiniz gibi bazı illerde kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Çarpık kentleşmeye son verilmesi amaçlanan çalışma deprem açısından da ele alınıyor.

   Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de yaptığı bir basın toplantısında Camilerinde bu kentsel dönüşümde yer alması gerektiğini, camilerin mimarisinin yeniden yorumlanmasını vurgulayarak şöyle demiş: “Tarihe takılmak, geçmişte kalmak, geleceği yakalamak adına bugünden kopmak bir sorundur. Sıradan ilgiler ve sıra dışı estetik kabuller arasında istikametini bulamayan mimari arayışlar ciddi bir sorundur. Sosyoekonomik ve sosyokültürel referansları aşamayan bir üslup arayışının popülerleşmesine şahit oluyoruz.

    Diyanet İşleri Başkanı cami mimarisinde kültüre bağlı bir üslubun popülerleşmesinden rahatsız olmuş.

OSMANLI MİMARİSİ BOZULACAK

   Kentsel dönüşüm adı altında yapılacak çalışmada camilerin yıkılmasını gündeme getiren Diyanet Reisi camilerin yeni dönüşüme uygun olarak yapılacağını beyan etmiş.

   Bu demek oluyor ki tarihten günümüze küçüğü ile büyüğü ile Osmanlı mimarisini yaşatan camiler tarih oluyor. Artık alışveriş merkezi gibi, ne olduğu belirsiz, cami kilise karışımı yapıalr görmek mümkün olacaktır. Sakarya, Tozlu’da yapılan cami demeye bin şahit bu yapı gibi…

CEMAATİN OLMADIĞI CAMİLER

   Diyanet Reisinden ricamız sade bir vatandaş gibi gerekirse tebdili kıyafet ile özellikle sabah ve diğer vakit namazlarını mahalli camilerde kılmalarıdır. Göreceklerdir ki camilerimiz boş. Müslümanlar namaz kılmaya camiye gelmiyor. Bazen imam ve müezzinden başka kimse olmuyor. Cemaatin çoğu yaşlılardan oluşuyor. Gençlerin katılımı çok az oluyor. Hal böyle olunca cami, kentsel dönüşüme uygun olsa ne fayda var, olmasa ne zarar var?

   Bu nedenle camilerin mimarisinden önce cemaate ve özellikle gençlere el atılmalı. Namazlarını evde kılmaları faziletli olan kadınları değil, asıl mükellef olan erkek cemaati camiye çekmek için projeler geliştirilmeli.

MÜSLÜMANLARIN PARASI İLE YAPILDI

   Bildiğiniz gibi Kiliseler devlet bütçesinden imar edilirken camilerimiz, cami cemaatinin desteği ile yapılıyor. Cami cemaatinden toplanan paralar ile yapılan bu camiler yıkıldığı takdirde hem bu Müslümanların hakkına girilmiş olacak hem de tekrar Türkiye genelinde cami cemaatine başvurulmak sureti ile “kentsel dönüşüm” uğruna büyük israflara imza atılacak. Devlet bütçesinden karşılansa bile büyük bir israf olur ki milletimizin zamlarla boğuştu şu sıralar böyle bir adım atmak yeni yük demek olur.

   Hâlbuki cemaatten toplanan paralar ile fakir, garip guraba gözetilebilir, evlenmek isteyip maddi sıkıntı çeken birçok genç hayırlı muradına eriştirilebilir. Ve bu alanda bir çok proje geliştirilebilir.

   Ancak maalesef Diyanet Reisi ve Müftülüklerde mevki sahibi insanlar bu gerçekleri ”görmezden” gelerek kadınları camiye çekmenin, cami mimarisinin derdine düşmüş durumdalar.

www.ismailaga.info

PAYLAŞ
Etiketler