Katılım bankalarından gram ile altın hesabı açmak caiz midir?

Katılım bankalarından gram ile altın hesabı açmak caizdir. Burada kişi “al şu parayı, bana bu kadarlık altın al” demektedir. Yani bir nevi o kadar miktar altını emanet etmektedir.

Yaptığımız araştırmalara göre banka-finans kurumlarındaki altın hesaplarının özellikleri ve insanların böyle bir hesabı tercih etmelerindeki nedenler şunlardır:

Öncelikle bankalarda iki çeşit altın hesabı vardır. Birincisi vadesiz olup hesaba herhangi bir faiz işletilmemekte, ikincisi ise vadeli olup hesaba faiz işletilmektedir. Vadeli altın hesabı faizli olduğu için dinen caiz değildir.

Vadesiz altın hesabında ise herhangi bir faiz söz konusu değildir. Kişilerin böyle bir hesabı tercih etmelerinin nedenlerine gelecek olursak:

Birinci neden, güvenliktir. Evde altın tutmak yerine, bankada daha güvenli bir şekilde altın tasarrufu amaçlanmaktadır. İkinci neden maliyetlerle ilgilidir. Altın işçiliği maliyetinin ödenmemesi, hesap işletim ücretinin olmaması, işlem ücretinin olmaması, düşük ayarlı, aski tarihli altın alma riskinin olmaması ve vergi avantajları gibi nedenler bu kapsamdadır.

Bir bankada vadesiz yani faizsiz altın hesabı açtırmak dinen caiz olsa da, açtırmamak daha uygundur.

Çünkü bu şekilde faizli bankaya sermaye sağlanmakta, çalışmaları maddi olarak desteklenmiş olmaktadır.
Altın hesap için finans kurumlarının tercih edilmesini tavsiye ederiz.

Mehmet Talu Hocaefendi

PAYLAŞ