Şaban ayının son günü oruç tutulur mu?

Şaban ayının son günü nafileye niyet edilerek oruç tutulur. Burada önemli olan şekk günü yani şüpheli gün diye veyahut Ramazan ayını karşılamak niyetiyle oruç tutmamaktır.

Şek günü, şüpheli gün demektir. Kapalı bir havada hilalin görülememesi nedeniyle, Şaban ayının otuzuncu veya Ramazan ayının birinci günü olduğu konusunda karar verilemeyen gündür. Hilalin değişik yerlerde görülmesini kabul etmeyen görüşe göre ise, hava açık da olsa, Şaban’ın otuzuncu günü şek günüdür.

Yevm-i şekk’de: Ramazan-ı şerife veya bir vacibe niyet ederek oruç tutmak mekruhtur.1 Çünkü Sahabe-i Kiramdan Ammar (R.A.): “Kim bu, yani şekk gününde oruç tutarsa, şüphesiz Ebu’l-Kasım’a yani Resûlullah (S.A.V.) Efendimize isyan etmiştir, demiştir.2

Şek gününde nafile oruca niyet edilse, sahih olan görüşe göre, bunda bir sakınca yoktur. Ramazan ayı olduğu anlaşılırsa, Ramazan orucu tutulmuş olur.

Şaban ayı olduğu bilinirse, bu oruç bir nafile olur. Bu durumda iftar edilse kazası gerekir, çünkü bunun tutulması benimsenmiştir.

Pazartesi veya Perşembe gibi mutad (devamlı) olarak tutulan nafile bir oruç yevm-i şekke tesadüf ederse, onu tutmak mekruh olmaz.

Ayrıca Ramazan ayını karşılamak amacıyla oruç tutulmaz. Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz, sırf Ramazan’ı karşılamak amacıyla tutulan bir-iki gün orucu men etmiştir. Fakat daha önceden oruç tutmayı adet edinenlerin bu günlere rastlayan oruçları ile kefaret, kaza ve adak gibi kişinin borcu olan oruçlar yasağın kapsamına girmez.

dipnot

(1) Alemgir, el-Fetava’1-Hindiyye, 1/200
(2) Ebu Davud, Sıyam: 10; Tirmizi, Savm: 3; Nesai, Sıyam: 37; İbn-i Mace, Sıyam: 3

PAYLAŞ