Oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir?

Oruca niyet etmek orucun farzlarından olup, kabul olabilmesi için şarttır.

Niyet etmek, tüm oruç çeşitleri için gerekli bir şarttır. Yalnızca kalpten geçirilmesi yeterli iken, bunun dil ile de söylenerek kuvvetlendirilmesi daha iyi olur.

Niyetin vakti: Hiçbir oruca, güneş batmadan ertesi gün için niyet edilemez. Mümkün olursa tüm oruçlar için imsak vakti girmeden veya gece niyet etmek ve şart olmasa bile tutulacak orucu belirtmek en faziletli olanıdır.

Ramazan orucu, zamanı belirtilmiş adak orucu ve herhangi bir nafile oruç için niyetin vakti güneşin batmasından başlar ve ertesi günün öğle vaktinden biraz öncesinde (zeval vakti) son bulur. Ve bunlar için niyette tutulacak orucu belirtmek, tayin etmek şart değildir. Fakat imsak vaktinden sonra niyetlenebilmek için, o ana kadar bilerek veya unutarak oruç bozan bir davranışta bulunmamış olmak şarttır. Ve oruca niyet anından değil, günün başlangıcından itibaren niyet edilmelidir.

Kaza, kefaret ve zamanı belirtilmemiş adak oruçları için niyet vakti, güneşin batışı ile imsak vakti arasındaki müddettir. Ve bunları niyette belirtmek, tayin etmek şarttır. Çünkü bu oruçlar için belirli bir gün yoktur.

Kişinin sahura kalkmayı düşünmesi, planlaması niyet yerine geçer. Geceden sahura kalkmaya niyetlenilir ve kalkılamazsa, yine de oruca niyetlenilmiş olur.

Geceden sahura kalkmayı düşünmediğinizi, planlamadığınızı kabul edelim. Vakti geçirip sabah güneş doğduktan sonra uyandınız. Buna göre:

Tutacağınız oruç eğer Ramazan, zamanı belirtilmiş adak veya nafile bir oruçsa, niyetlenip orucunuzu tutabilirsiniz. Çünkü bu oruçlarda niyetin son vakti zeval vaktidir.

Tutacağınız oruç eğer Kaza, kefaret veya zamanı belirtilmemiş adak orucluysa, o gün oruca niyetlenemezsiniz. Çünkü bu oruçlar için niyetin son vakti olan imsak vaktini geçirmiş olmaktasınız.

PAYLAŞ