Kaş aldırmak caiz midir?

  Kaşını aldıran ve incelttiren kadına ve bu işi yapana lânet edilmiştir.

   Kadının, kaşını aldırması, inceltmesi yaratılışı değiştirme olarak değerlendirildiğinden her ne surette olursa olsun caiz görülmemektedir. Cenabı Hak şöyle buyuruyor:

   “ALLAH onu, şeytanı lânetlemiş; o da: şüphesiz onlara emredeceğim de ALLAH’ın yarattığını değiştirecekler, dedi. Kim ALLAH’ı bırakır da şeytanı dost edinirse elbette apaçık bir ziyana düşmüştür”1

   Kadının, kaşını aldırması, inceltmesi yaratılışı değiştirme olduğu gibi insanları aldatmak ve farklı görünmektir, aynı zamanda. Bu nedenle kaşını aldıran ve incelttiren kadına ve bu işi yapana lânet edilmiştir. Abdullah b. Abbas (R.A.) şöyle demiştir:

   “İğreti saç takan, taktıran, kaşları incelten, kaşlarını incelttiren, dövme yapan ve dövme yaptıran lanetlenmiştir.”2

Abdullah b. Mesud (R.A.) şöyle demiştir:
    “Allah, dövme yapan ve yaptıran, güzelik uğruna yüz ve kimi kaş tüylerini yolan, dişlerini incelten veya aralarını açarak Allah’ın yarattığını değiştiren kadınlara lanet etsin.”3

   Demek ki güzelleşmek için kaş kıllarının bir kısmını veya tamamını aldıran kimseler lanete müstahak olmaktadır. Zamanımızda sosyetik çevrelerde yaygınlaşan kaş inceltme salgını, bazılarını kaşın tamamını yoldurarak boya ile istediği şekli vermeye kadar itmiştir. Dinimiz fıtratın her çeşit bozulmasına karşıdır. Yasağın şiddeti, kullanılan lanet kelimesinden anlaşılmalıdır.

   Yasağın bu derece şiddetli olması özellikle ALLAH’ın yarattığı tabii güzelliği beğenmeyip bozmaya kalkışmaktan dolayıdır. İslâmiyet insan tabiatına en uygun din olduğu için insanların her hal ve hareketlerinden daima tabii olmalarını, suni ve sahte hareket ve fiillerden sakınmalarını istemektedir.

   İnsanın şekli fıtrîdir. ALLAH’ın bahşettiği bu tabiî şekil ve güzelliğin üstünde bir güzellik var mıdır? Şayet daha güzel bir şekil olsaydı, meselâ ALLAH Teala dudaklarımızı kırmızı yaratırdı.

   Fakat eğer kaşlar normalin üzerinde ise veya normal olmayan yerlerde mesela iki kaş arasında çıkıp kişiyi ruhen ve psikolojik olarak toplum içinde rahatsız ediyorsa, bu kısımlar aldırılabilir. Bu fıtrata müdahale olmayıp, tedavi amaçlıdır ve caizdir.

dipnot

(1) Nisâ Sûresi:118,119
(2) Ebû Davûd, Tereccül: 5, No: 4170
(3) Buhârî, Libâs:84; Müslim, libas:120

Mehmet Talu Hocaefendi

PAYLAŞ