ŞEYHİ RÜYASINDAN YARDIM ETTİ

   Mahmud Efendi Hazretleri’nin ve bizim üstadımız olan Ahıskalı Ali Haydar Efendi’nin, İskilipli Atıf Hoca ile yaşadığı bir anısı vardır.

   Ali Haydar Efendi sert mizaçlı bir insandı. Siyasetle meşgul olmazdı. İttihat ve terakki fırkasına girmesi için Hüseyin Cahit ve Talat Paşa tarafından teklifte bulunulmasına rağmen, tekliflerini kabul etmemişti. Talebelerine de siyasetten uzak durmalarını tavsiye ederdi.

   Tekke ve zaviyelerin kapatılmasından sonra Türkiye’de kurulan yeni idareye karşı olduğu iddia edilerek Ankara’ya götürülmüştü. Ankara’da İskilipli Atıf Hoca ile birlikte zor şartlar altında hapishanede kaldığı sırada rüyasında şeyhi Ali Rıza El-Bezzaz Hazretlerini gördü. Şeyhi ona;
   ”Oğlum kırk bir defa Fetih suresini okursan kurtulursun.” dedi. Ali Haydar Efendi okumaya başladı. Bir yandan da okuduğu sayıyı ranzaya işaretliyordu.
   Onun böyle yaptığını gören Atıf Efendi: “Hoca ne yapıyorsun” diye sorunca;
   ”Rüyamda şeyhim böyle böyle söyledi. Sende oku kurtulursun.” dedi.
   Atıf Efendi:
   “Bu gece rüyamda Peygamber Efendimizi gördüm. Peygamberimiz, ben seni çağırıyorum, sen müdafaanı (savunmanı) hazırlıyorsunbuyurdu, bende müdafaanamemi yırttım.” dedi.

   Ali Haydar Efendi, şeyhinin rüyasında işaret ettiği gibi okumaya devam etti, kurtuldu. Bize Mahmud Efendi Hazretlerimiz gibi bir sevgiliyi bıraktı.

   Allah cümlemize değerlerini takdir etmeyi, kıymetlerini bilmeyi nasib eylesin….

PAYLAŞ