İsmailağa Kur’an Kursu

Adını Osmanlı Devleti’nin 56. Şeyhülislâmı Ebû İshak İsmail Efendi’nin kendi adına yaptırdığı İsmailağa Camii ve medresesinden almıştır. Şeyhülislâm İsmail Efendi İsmailağa Camii ve medresesinin vakıf şartlarını bizzat kendisi tayin etmiş ve bu müessese asırlarca islâmî ilimler yuvası olarak hizmet etmiştir.Mecelle komisyonu başkanı Ahmet Cevdet Paşa gibi sahasının otoritesi olan şahsiyetlerin de yetiştiği cami ve medrese kısa bir süre faaliyetine ara vermiştir. 1950’li yıllardan sonra büyük alim merhum Ahıskalı Ali Haydar Efendinin himmet ve irşatlarıyla cami yeniden ibadete açılmıştır.

İsmailağa Kur’ân Kursu 7 Ekim 1979 yılında bu caminin medresesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bünyesinde İstanbul Fatih Müftülüğüne bağlı olarak eğitim ve öğretime başlamıştır.

Kur’ân eğitim ve öğretimindeki başarısı sebebi ile kısa zamanda memleketimiz insanının yoğun ilgisine mazhar olan İsmailağa Kur’ân Kursu ihtiyaca binaen cami avlusundaki medreseden yeni yapılan ve halen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sürdürülmekte olduğu binasına taşınmıştır.

8 yıllık zorunlu öğrenimini tamamlayan öğrencilerin kabul edildiği İsmailağa Kur’ân Kursu’nda Diyanet İşleri Başkanlığının müfredatı uygulanır. 20’şer kişilik sınıflarda Kur’ân-ı Kerîmî yüzünden, doğru ve hızlı okumayı öğrenen öğrenci yapılan imtihanda başarılı olduktan sonra hafızlık yapmak üzere hafızlık bölümüne ayrılır.

Bu esnada kendisine talim, tecvid, tashihi huruf, aşr-ı şerîf okuma, itikat, ibadet, siyer bilgileri öğretilir ve ahlaki değerler kazındırılmak suretiyle iyi bir müslüman ve vatandaş olarak hayata hazırlanmaya çalışılır. Ayrıca yaz döneminde de ilköğretimin 5.ci sınıfını tamamlamış olan ilköğretim ve lise öğrencilerine Diyanet İşleri Başkanlığı müfredatı çerçevesinde 9 haftalık yaz Kur’ân Kursu programı uygulanır. Kurs binası iki bodrum ve altı normal kattan oluşmaktadır.

Öğrencilerin günlük ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki becerilerini geliştirmek ve onları sosyal hayata hazırlamak gayesiyle kursumuz bünyesinde başta Cuma namazı kılınan mescid olmak üzere, çok amaçlı konferans salonu, bilgisayar odası, televizyon salonu, doktor ve sağlık odası, berber, santral, fotokopi ve doküman hizmetleri birimi, spor salonu ve sahası, kantin, yemekhane, yatakhane ve hamam mevcuttur. Ayni, nakdi ve öğrencilerin et ihtiyacının kurban yoluyla karşılanması dahil olmak üzere her türlü gideri  İmâm Ebû Hanîfe ve İmâm Mâtûrîdî Araştırma Vakfı tarafından karşılanan  İsmailağa Kur’ân Kursu siz saygı değer müslüman kardeşlerimiz ve vatandaşlarımızın desteğiyle hizmetlerini sürdürmeye devam etmektedir.

PAYLAŞ