HAFIZLIĞI EVDE Mİ YOKSA KURAN KURSUNDA MI YAPMALI?

Yatılı olarak hafızlık yapmanın dışında birde ‘evci’ dediğimiz Kursta yatmayıp, gündüzü kursta geçirip ekşam eve gidenler yani evde hafızlık yapanlar vardır. Bazı yeni başlayan hafız adayları bu konuda tereddüde düşüyorlar.

Bilinmesi gereken şudur ki ideal olan yatılı olarak hafızlık yapmaktır.

Gündüz eğitim alarak hafızlık yapmak isteyen öğrenciler, akşamları, ezberlediği sayfaları tekrar edebilecekleri bir ortama da sahip olmaları gerekir. Bu noktada anne ve babaya da önemli görev düşmektedir. Anne ve baba, hafızlık yapan çocukların yanında konsantrelerinin bozulmamasını sağlayacak ortamı hazırlamadır.
Evci olmanın hem pozitif hem de negatif yönleri vardır.

EVDE HAFIZLIK YAPMANIN OLUMSUZ YÖNLERİ

a. Evdeki etmenler öğrenciyi ders çalışmaktan uzaklaştırabilir. Örneğin Kuran kursunda canı ders çalışmak istemeyen öğrenci arkadaşlarına bakar ve onların ders çalıştığını gördüğünde ders çalışmadığı için rahatsız olabilir bir süre sonra arkadaşlarından geri kalacağını düşünerek ders çalışmaya başlar. Oysa evde öğrencinin kendini motive etmesi zordur. Hatta evde kendini uyaranlara tepki gösterme ihtimali de söz konusudur.

b. Evde özellikle de kalabalık evlerde ses, gürültü fazla olduğu için sakin, sessiz bir ortam bulmak zor olabilir. bu durum öğrencinin verimini düşürebilir.

c. Öğrenci eve geldiğinde, Kuran kursunda olduğu gibi ezberlediği sayfaları dinletecek, öğrenciyle ilgilenecek birisinin olması gerekmektedir. Her ne kadar olsa da bu durum Kuran kursundaki kadar sağlıklı olmamaktadır. Bundan dolayı evlerinde kalan öğrenciler yatılı okuyan öğrencilere oranla başarısız olma ihtimalleri daha fazladır.

d. Evde ders çalışırken davetsiz bir misafir bütün ders planını alt üst edebilir. Oysa Kuran kursunda belli bir program olduğundan evdeki sorunlarla karşılaşılmaz.

e. Evde sadece bir kişi hafızlık yapıyorsa ( ki böyledir ) evdeki diğer kişilerden olumsuz etkilenilme olasılığı vardır. Evdeki diğer bireylerin dinlenmeleri bile öğrencinin moraline etki edebilir. Kaldı ki televizyonun karşısında çay yudumladıklarını görmesi, öğrencinin ezberlemesini güçleştirebilir. Çünkü ders yapmak o andan itibaren öğrenciye sıkıcı gelmeye başlayacaktır. Bazı hafız adayları diyor: ”Ev ortamı beni daha da motive eder, hemen çarçabuk ezberimi yaparım, sonra da ailemle vakit geçiririm.” Atasözlerinden bu soruya çok güzel cevap vermektedir. Yani kazın ayağı görüldüğü gibi değildir. Bu istek birkaç gün sürecek daha sonraları ise ortam psikolojik sıkıntıya sebep olacaktır.

f. her ne kadar uzak durmaya çalışsa da bilgisayar, televizyon, radyo gibi eğlenceye yönelik cihazlar, dersleri mutlaka olumsuz yönde etkileyecektir. Öğrencinin aklını bu teknolojik cihazlar sürekli meşgul edecektir. Rahat bir ortam ister istemez bu rahatlığı daha da tetikleyecektir.  Elini veren öğrenci bir süre sonra kolunu kaptıracaktır.

g. Hafızlığa başlamadan önce evde sakin, düzenli bir ders hayatı olmayan öğrencinin hafızlığa başlayınca da ev ortamında düzenli çalışması, ders programına bağlı kalması zor olacak, yeni bir düzene geçmek hayli zaman alacaktır. Alışana kadar geçen zaman öğrencinin hafızlıktan soğumasına bile neden olacaktır.

EVCİ OLMANIN OLUMLU YÖNLERİ

Evde hafızlık yapmanın faydalı yönleri de vardır ancak bu pozitif durum ister erkek olsun, ister kız olsun disiplinli hayatı olan, kendini kontrol edebilen öğrenciler için geçerlidir. Bayan öğrencilerdeki düzen, erkek öğrencilere göre fazladır. Bundan dolayı bu durum erkek öğrencilerden ziyade bayan öğrenciler için daha geçerli diyebiliriz.

a. Evde öğrenci ders saatlerini kendi psikolojisine göre ayarlayabilir. Kurstaki gibi kendisini belirlenmiş saatlerde ders çalışmaya zorlayan faktörler yoktur. Evde istediği saatlerde ders çalışıp, istediği saatlerde istirahat edebilir.

b. Öğrenci, canı sıkıldığında gidip dolaşabileceği, stres atabileceği, dejarz olabileceği mekanlara sahiptir. Kuran Kurslarında düzen, bu imkâna müsaade etmeyebilir. (Belirtmekte fayda vardır ki bu avantaj çoğu zaman dezavantaja dönüşebilmektedir.)

EVCİ Mİ YOKSA YATILI MI OLMAK İDEALDİR?

Öğrencilerin büyük çoğunluğu evci iken değil de yatılıyken başarılı olmuştur. Bundan dolayı hafız adayı kardeşlerimize hafızlıklarını daha rahat yapabilmeleri için yatılı kalmayı tavsiye etmekteyiz.

Yukarıda hafızlıkta evci olmanın olumsuz yönlerinden pek çok madde saydığımız halde, olumlu yönlerinden sadece iki madde saymamız aslında evci olmanın ne kadar az faydası olduğunu açıkça gösteriyor.


Ziya Salihoğlu Hocaefendi
www.ismailaga.info

PAYLAŞ