Namaz Konusunda Şevkli Olmamızı Gerektiren 5 Sebep

1) Bilmeliyiz ki bu dünyadaki görevimiz ALLÂH Teâlâ’yı tanımak, O’na iman edip O’nu sevmek , O’nun razı olduğu şekilde yaşayıp O’na doğru ve güzel bir şekilde kulluk etmeye çalışmaktır. Bu gerçeğin farkında olan Müslüman için namaz kılmak, huzur ve heyecan sebebidir.

2) Her gün ekmek yeriz, su içeriz, nefes alıp veririz. İhtiyaç hissettiğimiz için bunlardan sıkılmayız hatta lezzet alırız; hâl böyleyken ruhumuzun gıdası, onun en önemli ihtiyaçlarından biri olan namazdan nasıl sıkılabiliriz! Tüm ruhani sıkıntılarımızın kaynağı, ALLÂH Teâlâ’ya karşı olan itaatsizliğimizdir. Bu gerçeğin farkına varıp ALLÂH Teâlâ’nın rızasına uygun olmayan fiillerimiz için tövbe etmeli ve namazlarımızı kılmalıyız.

3) Hayatımız ebedî değil! Şu saniye içinde dahi ölebiliriz. 24 saatten bir ikisini hakiki ve ebedî  mutluluğa vesile olacak bir hizmet olan namaza ayırmak bize sıkıntı vermemeli.

4) Hayattaki en önemli amacı, ALLÂH Teâlâ’nın rızasını kazanmak olan Müslüman kullar olarak, her bir günde: “Bugünümün bir bölümünü, getirisi pek büyük, külfeti pek az; hoş, güzel ve ulvi bir hizmete sarf ediyorum.” diye düşünerek ibadetlerimiz konusunda her gün şevkli olmalıyız.

5) Dünyevi uğraşıların çokluğu namaza engel olmamalıdır. Şu gerçeği unutmamalıyız: İnsanın bu dünyadaki asıl görevi kulluktur ve namaz ALLÂH Teâlâ’nın kullarına açık emri, kulun en önemli görevlerinden biridir. Şunu da bilelim ki farz namazı terk etmeden, ALLÂH Teâlâ’nın rızası niyetiyle yapılan her helâl iş de ibadet yerine geçebilir. Bu kadar faydalı bir görevi bir Müslüman nasıl terk edebilir!

2 Önemli Hatırlatma

  1. a) İmkânımız varken, namaz kılmamakla, ezanla yapılan çağrıyı dikkate almamakla ALLÂH Teâlâ’nın emri olan namaza gereken önemi vermemiş oluruz ki bu durum ALLÂH Teâlâ’ya isyanın bir göstergesidir. İsyana ceza da adaletin gereğidir ve unutmayalım ki ALLÂH Teâlâ mutlak adalet sahibidir.
  2. b) Tüm ruhani sıkıntılarımızın kaynağı, ALLÂH Teâlâ’ya karşı olan itaatsizliğimizdir ve ALLÂH Teâlâ’nın emirlerine itaat etmeyen bir insanın (kalbi mühürlenmediyse) manevi sıkıntıları artacaktır. Bu gerçeğin farkına varıp tövbe etmeli ve namazlarımızı kılmalıyız.

Nefsinize Sorun!

Ey sersem nefsim!

Acaba şu namaz ve ibadet vazifesi neticesiz midir, getirisi az mıdır ki sana usanç veriyor! Hâlbuki bir adam sana biraz para verse veya seni korkutsa akşama kadar seni çalıştırır, sen de usanmadan çalışırsın. Acaba bu dünya misafirhanesinde âciz ve fakîr kalbine kuvvet ve zenginlik; gireceğin bir menzil olan kabrinde gıdâ ve ziyâ; ister istemez üzerinden geçilecek Sırat Köprüsü’nde ALLÂH Teâlâ’nın izni ve lütfuyla sana yardımcı olacak ve en önemlisi şu fânî dünyada ALLÂH Teâlâ’nın rızasını kazanmana vesile olacak namaz neticesiz midir veya getirisi az mıdır ki namaza ilgisiz kalabiliyorsun!

DUA

Ya Rab!  Rahmetinin hürmetine, başta namaz olmak üzere bütün ibadetleri bizlere sevdir ve onların edasında bize kuvvet ve şevk ver. Seninle yakınlık kurmayı ve Seni hep zikretmeyi bizlere nasîb et. Âmîn, âmîn, âmîn.

 www.ihvanlar.net – Bir ihvanlar.net takipçisi tarafından kaleme alınmıştır

PAYLAŞ