İmamın namazdan sonra Cemaate dönmesi

İmam namazı kıldırdıktan sonra (nafile yoksa hemen) cemaate döner Bir hadis-i şerifte: “İmamın namazı bitirdikten sonra yerinde kıbleye dönerek oturması bid’attır.” (İbn Ebu şeybe, Musannef, 1/268) buyrulmuştur.
   Resulüllah (Sallallahu aelyhi ve sellem) sabah namazını kıldırır yüzünü ashabına dönerdi ve “İçinizde Mekke’nin fethini müjdeleyen bir rüya gören var mı?” buyururdu. Muvatta, Rüya 1714; Buhari, Tabir 48)
    Ayrıca mescide giren, imamın kıbleye dönük olması sebebiyle namazın kılındığı zannıyla ona uyabilir (ülkemizde Müslümanlar bu konuda şuursuz olduğu için sabah ve ikindi namazının farzından sonra yer değiştirmektedir, halbuki sabah ve ikindi namazından sonra tesbihat yer değiştirmeden yapılmalıdır)
   İmam sonradan kendisine yetişip tam arkasında namaz kılan yoksa yüzünü cemaate döner. Var ise sağa ya da sola döner. Namaz kılana yüzünü dönmek mekruhtur.
   Hazreti Ömer (Radıyallahu anh) bir adamın yüzüne karşı namaz kılan bir kimseyi görmüş, onlara doğru kamçıyı kaldırmıştı. Namaz kılana; “surete mi yöneliyorsun?” diğerine de; “namaz kılana yüzünü mü dönüyorsun” dedi.
www.ihvanlar.net

PAYLAŞ