Reğaib gecesi ve Receb ayı

Yüce Allah buyuruyor:
   Gökleri ve yeri yarattığı günde Allah’ın yazısına göre, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü (Zilkâde, Zilhicce, Muharrem ve Receb) haram aylardır. (Tevbe, 36)

 Kuşkusuz dünyada birbirinden farklı pek çok takvimler vardır ve bunların her birinde ayların sayısı on ikidir. Ancak Allah katında geçerli olanı, içlerinde Zilkâde, Zilhicce, Muharrem ve Receb gibi kamerî ayların bulunduğu takvimdir.
   Kamerî aylardan dördüne haram (saygın) aylar denir ve bunlardan biri de Receb ayıdır. Receb ayı Ramazan’ın müjdecisi olan üç ayların da başlangıcı olduğundan, gerçekten çok değerli bir aydır.

   Ancak Receb ayının ilk cuma gecesinde Allah’ın (Celle Celaluhu) mü’min kullarına ihsanı ve ikramı çok bol olduğundan, o geceye Regâib Gecesi denir. Regâib Gecesi de diğer mübârek geceler gibi cân-ı gönülden tevbe edip günahlardan arınma ve mânevî açıdan üst derecelere fırlama rampasıdır.

   Bu nedenle Regâib Gecesini oyun, eğlence ve gafletle geçirmeyelim, aksine mânevî fırlama rampasından üst derecelere yükselmeye çalışalım.

   Regâib Gecesinde, diğer kandil gecelerinde olduğu gibi öncelikle çok tevbe edip günahlardan arınmaya çalışalım ve onları mezara taşımayalım. Sonra kaza namazı kılıp sırtımızdaki borç yükünü hafifletelim.
   Ayrıca Kur’an okuyarak ve zikir ederek kalplerimizi parlatalım ve salâvât-ı şerîfe getirip sevgili Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile mânevî bağlantı kuralım.

   Regâip Gecesinin bir diğer özelliği de kesinliği kanıtlanamayan rivâyete göre Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) in babası Hz. Abdullah ile annesi Hz. Âmine’nin evlendiği ve Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) in, son peygamber olarak dünyaya teşrif etmek üzere ana rahmine intikal ettiği gecedir.

Ahmet Tomor Hoca – İhvanlar.net

PAYLAŞ