Baba evine giden seferi olur mu?

Soru: Yolculuk edilen mesafe 90 km’den fazla ve gidilen yerde 15 günden az kalındığı takdirde; gidilen yer kişinin babasının memleketi ise asli vatanı sayılıp namazlarını tam kılması mı gerekir? Annenin memleketinde durum nasıldır? Evlenen bayanın evlendikten sonra kendi memleketinde namazları seferi olarak mı kılması gerekir? Eşinin memleketinde seferilik durumu nedir? Bu durum erkek için nasıldır?

Eğer kişi babasının memleketinden ayrılmış ve başka bir yere tamamıyla yerleşmiş ise, bu durumda vatan-ı aslisi yeni yeri olmuş olur. Babasının memleketinde şartlara göre (90 km’den uzak ve 15 günden az konaklama) seferi sayılır.

Bu hususta mesele babanın veya annenin memleketi değil, kişinin doğup yetiştiği, içinde barınıp başka yere tamamen yerleşmek için gitmek istemediği yerdir. İşte böyle bir yer kişinin vatan-ı aslisi olur. Kişi buradan ayrılmış ve başka bir yere tamamıyla yerleşmiş ise, eski yer vatan-ı asli olmaktan çıkar, yeni yer kişinin vatan-ı aslisi olur.

Bir bayan evlenip ayrıldığı memleketine gittiği zaman (90 km’den uzak ve 15 günden az konaklama) seferi olur, dört rekatlı farz namazları iki rekat olarak kılar.

Çünkü vatan-ı aslî kendi misli ile değişmiş, bozulmuş olur. Kişinin evlenip yerleştiği yer, onun vatan-ı aslisi olmuştur.

Sefer ve ikamet hallerinde uyan değil, uyulanın niyeti geçerlidir. Bu nedenle kadın seferilik hususunda kocasına tabidir. Kadın, kocasının seferi olduğu yerde seferi, kocasının mukim olduğu yerde de mukim olur.

Erkek içinse böyle bir durum söz konusu değildir.

PAYLAŞ