Ebu Cehillerin korkusu

   İmam Hatiplerde başörtüsü, dışarıda sarık, okulda namaz yasaklanıyor. Neden? İşte sebebi:

Hazreti Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor:
   Anne – babamı îslâm dini üzerine sarılmış vaziyette biliyor, îslâm öncesini asla hatırlamıyorum. Allah’ın Resulünün sabah ve akşam bize gelmediği bir gün geçmezdi. Müslümanların başı belâya uğramaya başlayınca Hazreti Ebû Bekir radıyallahu anh, Habeş diyarına hicret etmek üzere yola çıktı. Yemen’deki Berkü’l Gimad denilen yere geldiği zaman, memleketin efendisi Ibnu’d Dugunne kendisine rasgeldi ve:

– Nereye gitmek istiyorsun, Ey Ebû Bekir? diye sordu.

Hazreti Ebû Bekir de:
– Kavmim beni memleketimden çıkmaya mecbur bıraktı. Bu sebepten dolayı yer yüzünde dolaşmaya ve Rabbime ibadet etmeye niyetlendim, diye cevap verdi.

Ibnu’d Dugunne.:

– Ey Ebü Bekir, senin gibi bir zat memleketinden ne çıkar, ne de çıkarılır. Sen fakiri giyindirir, akrabaya yardımda bulunur, aciz ve zayıfların yükünü üzerine alır misafire ikram eder, musibetlerde yardımını esirgemezsin, işte ben senin kefilin ve yardımcınım. Memleketine dön ve arzu ettiğin şekilde Rabbine ibadet et, dedi.

   Bunun üzerine Hazreti Ebû Bekir radıyallahu anh, memleketine döndü ve Ibnu’d Dugunne de kendisiyle beraber geldi. O gece Kureyş’in ileri gelenleri ile görüştü ve:
– Ebû Bekir gibi bir zat memleketinden ne çıkar, ne de çıkarılır. Yoksulu giydiren akrabaya yardım eden aciz ve zayıfların yükünü üzerine alan, misafire ikramda bulunan ve musibetlerde yardımını esirgemeyen bir zatı memleketten nasıl çıkarırsınız? dedi.

   Kureyşliler, Ibnu’d Dugunne’nin bu kefalet ve teminatı karşısında, Hazreti Ebû Bekir radıyallahu anhe eziyet vermekten vazgeçti.

Ancak Ibnu’d Dugunne’ye dediler ki:
– Ebû Bekir’e söyle: Rabbine evinde ibadet etsin, namazını evinde kılsın, dilediğini okusun, bunlarla bize eza etmesin, bunları açıktan yapmasın. Çünkü onun bu şekilde çocuklarımız ve kadınlarımızı kandıracağından endişe ediyoruz.

   Ibnu’d Dugunne onların bu söylediklerinin hepsini, Ebû Bekir radıyallahu anh’e bildirdi. Bundan sonra da Hazreti Ebû Bekir evinde ibadet etmeye, açıktan namaz kılmamaya ve evinden başka bir yerde Kur’an okumamaya başladı. Bir süre bu şekilde devam ettikten sonra, aklına başka bir düşünce geldi. Evinin avlusu içerisinde bir namazgah inşa etti ve orada namaz kılıp Kur’ân okumaya başladı. Bu defa müşriklerin kadın ve çocukları, onu dinlemek için namaz kıldığı yerin yanında toplanmaya başladı. Hazreti Ebû Bekir’i seyrediyor ve okuyuşuna hayranlık duyuyorlardı. Hazreti Ebû Bekir, Kur’ân okuduğu zaman göz yaşlarını tutamayan ve çok ağlayan bir zat idi. Bu durum, Kureyş müşriklerinin ileri gelenlerini endişelendirdi ve îbnu’d Dugunne’yi çağırdılar ve geldiği zaman, kendisine dediler ki:

– Biz, Ebû Bekir’in ibadetini evinde yapılması şartı ile senin himayen altında kalmasına razı olmuştuk. O ise bu haddi aştı. Evinin avlusunda kendisine mescid yaptı. Açıktan Kur’ân okumaya ve namaz kılmaya başladı. Biz ise, onun kadınlarımızı ve çocuklarımızı aldatmasından endişe ediyoruz. Bundan dolayı, onu bundan böyle bu şekilde yapmaktan vazgeçir. Eğer evinde sessizce Rabbine ibadet etmek isterse, bunu yapabilir. Bu davranışını terketmediği takdirde verdiğin himayeden vazgeçmesini iste. Çünkü biz senin verdiğin sözü bozmak istemedik ama Ebû Bekir’in açıkça kılmasını’da kabullenmedik.

Bunun üzerine îbnu’d Dugunne Hazreti Ebû Bekir’e geldi ve:

– Sana hangi şartlar içerisinde taahhüdde bulunduğumu hatırlıyorsun. Ya bu şarta uyacaksın, yahut himayem altında olmaktan vaz geçeceksin. Çünkü ben, kendisine himaye edeceğime dair söz verdiğim bir kimseye karşı sözümde durmadığımı, Arab’ın duymasını istemem, dedi.

Buna karşılık olarak Ebû Bekir radıyallahü anh:
– Başka yapılacak bir şey yok, himayeni iade ediyor ve Allah’ın himayesine sığınmayı tercih ediyorum, diye cevap verdi.
(Buharî)

   Kafirler İslam nişanlarından bu sebeple korkmaktadır. Çünkü göz ve kulak kalbe giden iki yoldur. Göz görürse, kulak işitirse kalbin meyletmesi daha kolaydır. Bunu anlayan kafirler kendilerine göre tedbir almışlar ise de Mevla Teala dinini tamamlayacağına söz veriyor.

www.ismailaga.info

PAYLAŞ