İÇKİ SATAN YERLERDEN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN!

”Ey iman edenler, içki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytanın işlerinden olan pisliklerdir. Öyleyse bun(lar) dan kaçının; umulur ki kurtuluşa erersiniz.” (Maide/90)

Ayeti kerimede içki; şeytanın işinden bir pislik olarak dikkat çekiliyor. Buna göre içki satan bir şahıs ‘pislik satıcısı’, içki satılan bir mekân da ‘pislik satılan’ bir mekân oluyor.

Müslüman her birey yaşadığı hayatı Allah ve Resulünün emirlerine göre düzenlemesi gerekmektedir. Yaşadığı evi ve iş ortamını, komşuluklarını, arkadaş ilişkilerini, ticaret hayatını vs… İslam dinine göre uyarlaması gerekmektedir.

Müslüman alışveriş yaptığı yerlere de çok dikkat etmelidir. Ülkemizde, Allah ve Resulüne isyan bayrağı açmış ama aynı zamanda Peygamber Efendimiz tarafından lanetlenmiş, devasa yapılardan tutunda mini marketler zinciri kuran firmalar bulunmaktadır. Bunlar lanetli mekânlardır. Neden mi?

”Şüphesiz Allah içkiyi haram kılmıştır. Bu ayeti haber alıp da yanında içki bulunan kimse ondan içmesin ve satmasın.”(Müslim Müsakat 67, Buhari, Megazi 51, Büyu 105, 102)

”(Şarap yapmak için üzüm) Sıkan (içkiyi imal eden), kendisi için sıkılan (imal edilen), içen, taşıyan, kendisi için taşınan, içiren, satan, parasını yiyen, satın alan ve kendisi için satın alınanlara lanet olsun.”(Tirmizi, Büyü 59; İbni Mace, Eşribe, 6)

Gördüğünüz gibi Peygamber Efendimiz üretene, alana, satana, taşıyana lanet etti. Şimdi bu hadisi şerife göre içki satan marketler ne oldu? Lanetli oldu. Bir Müslüman nasıl olurda lanetli bir marketten alışveriş yapabilir? Nasıl olurda kendisine bu marketleri layık görür?

Türkiyede Carrefforur, Dia-sa, Şok, Tansaş gibi marktler hiç sıkılmadan utanmadan tekel bayii gibi içki satmaktadır.

Malı ucuz olabilir, bu, size bu mekânlardan alışveriş yapmayı caiz kılmaz. Ne yazık ki başörtülü hanım kardeşlerimizden tutunda sakallı, hacı ağaların bile bu marketlere girdiğine veya çıktığına şahit oluyoruz. Kendilerine sorduğumuzda ‘bakmak için geldik’ diyorlar. Demek ki Müslümanlar bilinçsiz, demek ki Müslümanlar bu ayet ve hadislerden bihaber. Şu halde onlara ulaşmak ve bu gerçekleri anlatmak bizim vazifemizdir.

Bazı sivri uçlar, bizim, ‘lanetli’, ‘pislik satıcısı’ gibi yazılarımızdan rahatsız olabilirler. Ama biz, bunu yukarıda da aktardığımız gibi kendi kafamızdan uydurmadık. Allah kelamı olan ayeti kerime’den ve Peygamber Efendimizin hadislerinden yola çıkarak bu sonuca vardık.

İbn-i Mesud (Radıyallahu anh) buyuruyor ki:
”Allah Kuran-ı Keriminde:‘Peygamber size neyi verirse onu alın, size neyi yasak ederse ondan da vazgeçin”(Haşr 7) buyurduğu halde bana ne oluyorki Resulullah’ın lanetlediği kişileri lanetlemeyecekmişim?”(Buhari, Müslim, Ebu Davut, Tirmizi)


www.ismailaga.info

PAYLAŞ